Magyar állampolgárok útlevéllel utazhatnak be Jordániába, amelynek a tartózkodás utolsó napjától számítva még legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie.

Aktuális beutazási szabályok:

Külföldi állampolgárok az alábbi feltételekkel léphetnek be Jordániába:

  1. A Jordániába érkezést megelőző 3 napon belül elvégzett, negatív PCR teszt igazolásának felmutatásával, melyet érkezéskor a repülőtéren újabb tesztelés követ, költsége 28 JD.
  2. Ezen kívül egy egészségügyi nyilatkozat kitöltése is szükséges (https://www.carc.jo/images/COVID19/Declaration-Form.pdf), melyet induláskor, a check-in pultnál kell az utasnak leadnia. A beszállókártya kiadása a nyilatkozat kitöltéséhez és leadásához kötött.
  3. A beutazás további feltételei olyan egészségbiztosítás, amely az esetleges COVID ellátás költségeit is fedezi, valamint az Aman nevű mobil applikáció telepítése.

Általános járványügyi helyzet:

Az országban a járványügyi helyzet romlása miatt újabb szigorító intézkedéseket vezettek be. Az oktatási intézményekben minden szinten és intézményben visszatértek az online oktatási formára. A legtöbb üzlet és kereskedelmi hely – pl. bárok, uszodák, wellness- és sportközpontok, turisztikai komplexumok – zárva tartanak. Az éttermek, pékségek és gyógyszertárak, valamint szupermarketek 18:00-ig tarthatnak nyitva, szociális távolságtartási szabályok mellett. Naponta 19:00-tól 06.00-ig, péntekenként egész napos kijárási tilalom van érvényben Jordánia egész területén. Kérjük, hogy a Jordániában tartózkodó magyar állampolgárok kövessék figyelemmel a jordán hatóságok tájékoztatását! Nyilvános helyeken szájmaszk viselése ajánlott/kötelező.

Felhívjuk figyelmüket a konzuli védelemre történő regisztráció fontosságára, melyet a Konzuli Szolgálat oldalán (https://konzuliszolgalat.kormany.hu/regisztralja-kulfoldi-utazasat), online tehetnek meg.

Jordániában tartózkodó magyar állampolgárok a consulate.amm@mfa.gov.hu email címen, vagy munkaidőben a +962 6 593 4056-os telefonszámon érhetik el közvetlenül Nagykövetségünket.

Vízum, határátkelés:

A Jordániába történő belépéshez vízum beszerzése szükséges. 

Vízumkérelmet a Jordán Hásemita Királyság budapesti Konzuli Képviseletén lehet benyújtani. Internet elérhetőség: http://www.jordankonzulatus.hu/index.html

Egyszeri beutazásra szóló turistavízum felvehető az ammani és az aqabai repülőtéren, valamint a legtöbb szárazföldi és tengeri határátkelőhelyen (díja 40 JOD). A vízum 30 napos tartózkodásra jogosít, azt meghaladó időtartam esetén, a helyi rendőrségen a vízum érvényességét annak lejárta előtt meg kell hosszabbítani. 

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a jordán-izraeli King Hussein/Allenby Bridge átkelőnél levő határállomáson nincs lehetőség jordán vízum felvételére, a határátkelő nemzetközi turista forgalmat nem bonyolít (elsősorban palesztin és jordán állampolgársággal (is) rendelkező személyek, és a két országban dolgozó diplomaták használják).

Az aqabai (KHIA) repülőtéren keresztül érkező utasok mentesülnek minden díj (vízumdíj, az Aqabai Különleges Gazdasági Övezet Hatóság (ASEZA) részére fizetett illeték, valamint kilépési illeték) megfizetése alól, amennyiben legalább két éjszakát Akabában töltenek. Azoknak az aqabai turistáknak, akik nem töltenek ott legalább két éjszakát, de petrai belépőjegyüket fel tudják mutatni, a vízumdíjat és a kilépési illetéket kell kifizetniük. Ha nem tudják bemutatni petrai belépőjegyüket, és 2 napnál kevesebbet tartózkodnak Akabában, minden illetéket és díjat ki kell fizetniük. 

Az Eilat/Aqaba (Wadi Araba) szárazföldi határátkelőnél 2016. január 1. óta nincs lehetőség vízum felvételére (a kivételekről, ill. a belépési engedélyeztetésről a Jordan Tourism Board oldalán tájékozódhatnak). Előfordulhat, hogy a határátkelőhelyet az izraeli oldal előzetes bejelentés nélkül lezárja.  

Annak, aki legalább három éjszakát tervez Jordániában tölteni, érdemes megfontolni az elektronikus úton beszerezhető Jordan Pass megvásárlását, amely magában foglalja a vízumdíjat és Petra, valamint számos egyéb látványosság belépődíját. Internet elérhetőség: www.jordanpass.jo. Az ammani repülőtéren a Jordan Pass birtokosai a számukra kijelölt ablaknál vehetik fel a vízumot.

Azoknak a turistáknak, akik Jordániából kívánnak ellátogatni Izraelbe, illetve a Palesztin Hatóság területére, majd visszatérnének Jordániába, kétszeri/többszöri belépésre jogosító vízummal kell rendelkezniük. Ilyen vízumot a Jordán Hásemita Királyság budapesti Konzuli Képviseletén lehet beszerezni.  

A szárazföldi és tengeri határátkelőhelyeken történő kilépés esetén 10 jordán dínár kilépési illetéket kell fizetni.

A repülőtéren érkezéskor ügyelni kell arra, hogy a beléptetést igazoló bélyegzőt beüssék az útlevélbe. Kilépéskor ennek hiánya esetén a tartózkodás illegálisnak minősülhet, az illegális tartózkodás/túltartózkodás esetén fizetendő büntetés mértéke 1,5 JOD/nap.

 

A Jordániába történő beutazással kapcsolatban további hasznos információt a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai tartalmaznak: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?jordania