Magyar állampolgárok útlevéllel utazhatnak be Jordániába, amelynek a tartózkodás utolsó napjától számítva még legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie.

A Jordániába történő beutazással kapcsolatban részletes információt a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai tartalmaznak: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?jordania

Aktuális beutazási szabályok:

Külföldi állampolgárok – oltottsági helyzettől függetlenül – az alábbi feltételekkel léphetnek be Jordániába:

  1. A beutazás előtt mindenkinek (kivéve 5 év alatti kiskorúak) regisztrálnia kell a következő honlapon, logikusan követve annak útmutatását: https://www.gateway2jordan.gov.jo/index.html. A regisztrációt követően kapott QR kódot a repülőtéri check-in során, valamint érkezéskor az útlevél-ellenőrzés előtt is fel kell mutatni.   
  2. A beutazás további feltétele olyan (magyar és/vagy angol nyelvű) egészség/utasbiztosítás, amely az esetleges COVID ellátás költségeit is fedezi.

Tranzitálási szabályok

Az átszálló utasoknak is szükséges az előzetes regisztráció a https://www.gateway2jordan.gov.jo/index.html oldalon, a beutazás céljaként az „egyéb” kategóriát kell megjelölni.

Általános járványügyi helyzet:

A legtöbb kereskedelmi hely és üzlet – rendeletben meghatározott kivétellel – teljes kapacitással működhet, nyitva tarthat. Ugyanakkor a minisztériumokba, kormányzati épületekbe, közintézményekbe, bankokba, nagyobb bevásárlóközpontokba, szállodákba, éttermekbe és üzletekbe történő belépéshez kérhetik az oltási igazolás vagy PCR teszt felmutatását. Kérjük, hogy a Jordániában tartózkodó magyar állampolgárok kövessék figyelemmel a jordán hatóságok tájékoztatását! Zárt helyeken szájmaszk viselése ajánlott/kötelező.

A jordán Egészségügyi Minisztérium sürgősségi call center-e az alábbi vészhelyzeti telefonszámokon érhető el: +962 77 8410186, ill. +962 6 5004545. Az ingyenesen hívható, 111-es számon elérhető hotline vonalon a koronavírussal kapcsolatban nyújtanak arab és angol nyelvű, általános tájékoztatást, ill. útmutatást.

A koronavírussal kapcsolatos információkról a www.sanad.gov.jo/healthCOVID (arab nyelvű) oldal ad részletes tájékoztatást (tünetek, megelőzés, stb). Az Egészségügyi Minisztérium honlapja az alábbi linken érhető el: https://www.corona.moh.gov.jo

Vízum, határátkelés:

A Jordániába történő belépéshez vízum beszerzése szükséges

Vízumkérelmet a Jordán Hásemita Királyság budapesti Konzuli Képviseletén lehet benyújtani. Internet elérhetőség: www.jordankonzulatus.hu

Egyszeri beutazásra szóló turistavízum felvehető az ammani és az aqabai repülőtéren, valamint a legtöbb szárazföldi és tengeri határátkelőhelyen (díja 40 JOD). A vízum 30 napos tartózkodásra jogosít, azt meghaladó időtartam esetén, a helyi rendőrségen a vízum érvényességét annak lejárta előtt meg kell hosszabbítani. 

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a jordán-izraeli King Hussein/Allenby Bridge átkelőnél levő határállomáson nincs lehetőség jordán vízum felvételére, a határátkelő nemzetközi turista forgalmat nem bonyolít (elsősorban palesztin és jordán állampolgársággal (is) rendelkező személyek, és a két országban dolgozó diplomaták használják).

Az Eilat/Aqaba (Wadi Araba) szárazföldi határátkelőnél 2016. január 1. óta nincs lehetőség vízum felvételére (a kivételekről, ill. a belépési engedélyeztetésről a Jordan Tourism Board oldalán tájékozódhatnak). Előfordulhat, hogy a határátkelőhelyet az izraeli oldal előzetes bejelentés nélkül lezárja.  

Annak, aki legalább három éjszakát tervez Jordániában tölteni, érdemes megfontolni az elektronikus úton beszerezhető Jordan Pass megvásárlását, amely magában foglalja a vízumdíjat és Petra, valamint számos egyéb látványosság belépődíját. Internet elérhetőség: www.jordanpass.jo. Az ammani és aqabai repülőtereken a Jordan Pass birtokosai a számukra kijelölt ablaknál vehetik fel a vízumot.

Azoknak a turistáknak, akik Jordániából kívánnak ellátogatni Izraelbe, illetve a Palesztin Hatóság területére, majd visszatérnének Jordániába, kétszeri/többszöri belépésre jogosító vízummal kell rendelkezniük. Ilyen vízumot a Jordán Hásemita Királyság budapesti Konzuli Képviseletén lehet beszerezni.  

A szárazföldi és tengeri határátkelőhelyeken történő kilépés esetén 10 jordán dínár kilépési illetéket kell fizetni.

A repülőtéren érkezéskor ügyelni kell arra, hogy a beléptetést igazoló bélyegzőt beüssék az útlevélbe. Kilépéskor ennek hiánya esetén a tartózkodás illegálisnak minősülhet, az illegális tartózkodás/túltartózkodás esetén fizetendő büntetés mértéke 1,5 JOD/nap. Fontos! Elveszett/eltulajdonított úti okmány esetén a belépő pecsétet az országból történő kilépés előtt a hazautazásra kiállított ideiglenes magánútlevélbe is be kell pecsételtetni, melyet bármelyik rendőrségen megtehetnek.