Figyelemfelhívás – tüntetés-sorozat Jordániában

Az országban jelenleg zajló, szórványos, de országos kiterjedésű tüntetés-sorozatra (kamion-, busz- és taxisofőrök sztrájkja és az ahhoz kapcsolódó akciók a fő- és mellékutak mentén) tekintettel felhívjuk a Jordániában tartózkodó, vagy a közeljövőben jordániai látogatást tervező magyar állampolgárok figyelmét, hogy utazásuk során rendkívüli körültekintéssel és óvatossággal járjanak el. Kerüljék a demonstrációk helyszíneinek környékét. Amennyiben a tüntetők által okozott útlezárással találkoznak, lehetőség szerint forduljanak vissza, és válasszanak alternatív útvonalat. Fokozott elővigyázatosságot javaslunk a városok közötti, országúti közlekedés során, mert előfordulhatnak váratlan útlezárások, illetve az úton haladó buszok és teherautók a tüntetők támadásainak lehetnek kitéve. Saját biztonságuk érdekében kérjük, hogy jordániai tartózkodásuk teljes időtartama alatt minden esetben kövessék a helyi hatóságok utasításait.

A Jordániába utazó magyar állampolgárok figyelmébe

Magyar állampolgárok útlevéllel utazhatnak be Jordániába, amelynek a tartózkodás utolsó napjától számítva még legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie.

A Jordániába történő beutazással kapcsolatban részletes információt a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai tartalmaznak: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/jordania

Aktuális beutazási szabályok:

Külföldi állampolgárok – oltottsági helyzettől függetlenül – az alábbi feltételekkel léphetnek be Jordániába:

  1. A beutazás előtt mindenkinek (kivéve 5 év alatti kiskorúak) regisztrálnia kell a következő honlapon, logikusan követve annak útmutatását: https://www.gateway2jordan.gov.jo/index.html. A regisztrációt követően kapott QR kódot a repülőtéri check-in során, valamint érkezéskor az útlevél-ellenőrzés előtt is fel kell mutatni.   
  2. A beutazás további feltétele olyan (magyar és/vagy angol nyelvű) egészség/utasbiztosítás, amely az esetleges COVID ellátás költségeit is fedezi.

Tranzitálási szabályok

Az átszálló utasoknak is szükséges az előzetes regisztráció a https://www.gateway2jordan.gov.jo/index.html oldalon, a beutazás céljaként az „egyéb” kategóriát kell megjelölni.

Általános járványügyi helyzet:

Jordánia az elmúlt időszakban jelentősen lazított a járványügyi korlátozásokon és szabályokon, nincs érvényben negatív PCR teszt vagy oltási igazolás meglétére vonatkozó szabályozás. Zárt helyeken szájmaszk viselése ajánlott, ugyanakkor a kötelező maszkviselésre vonatkozó szabályozást is eltörölték. Mindazonáltal kérjük, hogy a Jordániában tartózkodó magyar állampolgárok kövessék figyelemmel a jordán hatóságok tájékoztatását!

A jordán Egészségügyi Minisztérium sürgősségi call center-e az alábbi vészhelyzeti telefonszámokon érhető el: +962 77 8410186, ill. +962 6 5004545. Az ingyenesen hívható, 111-es számon elérhető hotline vonalon a koronavírussal kapcsolatban nyújtanak arab és angol nyelvű, általános tájékoztatást, ill. útmutatást.

A koronavírussal kapcsolatos információkról a www.sanad.gov.jo/healthCOVID (arab nyelvű) oldal ad részletes tájékoztatást (tünetek, megelőzés, stb). Az Egészségügyi Minisztérium honlapja az alábbi linken érhető el: https://www.corona.moh.gov.jo

Vízum, határátkelés:

A Jordániába történő belépéshez vízum beszerzése szükséges. 

Vízumkérelmet a Jordán Hásemita Királyság budapesti Konzuli Képviseletén lehet benyújtani. Internet elérhetőség: www.jordankonzulatus.hu 

Egyszeri beutazásra szóló turistavízum felvehető az ammani és az aqabai repülőtéren is, valamint a legtöbb szárazföldi és tengeri határátkelőhelyen (díja 40 JOD). A vízum 30 napos tartózkodásra jogosít, azt meghaladó időtartam esetén, a helyi rendőrségen a vízum érvényességét annak lejárta előtt meg kell hosszabbítani.

A határátkelők (gyakran előzetes értesítés nélkül változó) pontos nyitva tartásáról a PSD (Public Security Directorate) nyújthat tájékoztatást: https://psd.gov.jo/en-us/psd-department-s/borders-and-residence-department/  

Ki- és belépéskor fontos, egyéb tudnivalók:

A szárazföldi és tengeri határátkelőhelyeken történő kilépés esetén 10 jordán dínár kilépési illetéket kell fizetni.
A repülőtéren érkezéskor ügyelni kell arra, hogy a beléptetést igazoló bélyegzőt beüssék az útlevélbe. Kilépéskor ennek hiánya esetén a tartózkodás illegálisnak minősülhet, az illegális tartózkodás/túltartózkodás esetén fizetendő büntetés mértéke 1,5 JOD/nap. 

Fontos! Elveszett/eltulajdonított úti okmány esetén a belépő pecsétet az országból történő kilépés előtt a hazautazásra kiállított ideiglenes magánútlevélbe is be kell pecsételtetni, melyet bármelyik rendőrségen megtehetnek.

Izraeli-jordán határátkelők:

Az izraeli-jordán határon három szárazföldi határátkelőn lehet a két ország között közlekedni: 

1. Sheikh Hussein Bridge (északi)

2. The Allenby/King Hussein Bridge (Ammantól 57 km-re, közvetlenül a palesztin területekre való belépés)

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a King Hussein/Allenby Bridge átkelőnél levő határállomáson nincs lehetőség jordán vízum felvételére, a határátkelő nemzetközi turista forgalmat ritkán bonyolít (elsősorban palesztin és jordán állampolgársággal (is) rendelkező személyek, és a két országban dolgozó diplomaták használják).

3. Wadi Araba/Eilat (déli) 

Az Eilat/Aqaba szárazföldi határátkelőnél 2016. január 1. óta nincs lehetőség vízum felvételére (a kivételekről, ill. a belépési engedélyeztetésről a Jordan Tourism Board oldalán tájékozódhatnak). Előfordulhat, hogy a határátkelőhelyet az izraeli oldal előzetes bejelentés nélkül lezárja. 

Azoknak a turistáknak, akik Jordániából kívánnak ellátogatni Izraelbe, illetve a Palesztin Hatóság területére, majd visszatérnének Jordániába, kétszeri/többszöri belépésre jogosító vízummal kell rendelkezniük. Ilyen vízumot a Jordán Hásemita Királyság budapesti Konzuli Képviseletén lehet beszerezni.  

Jordan Pass:

Annak, aki legalább három éjszakát tervez Jordániában tölteni, érdemes megfontolni az elektronikus úton beszerezhető Jordan Pass megvásárlását, amely magában foglalja a vízumdíjat és Petra, valamint számos egyéb látványosság belépődíját. Internet elérhetőség: www.jordanpass.jo

Az ammani és aqabai repülőtereken a Jordan Pass birtokosai a számukra kijelölt ablaknál vehetik fel a vízumot (amit lényegében a Pass megvásárlásával előre kifizettek).